Konumuz: Kalsiyumun Ağırlık Kaybı Üzerine Etkisi🙌🏻
.
Bugün buraya şubat ayından bir esintiyle en sevdiğim konulardan birini bırakmak istiyorum☂️ Durumun aslı biyokimyadan kaynaklı, nerede konusu açılsa kulaklarım oraya yöneliyor😁 daha da bekletmeden başlayalım o halde 🥰
🙌🏻Yapılan bir araştırmada, yüksek kalsiyum içerikli düşük kalorili diyetle, düşük kalsiyum içeren düşük kalorili diyet deneklere uygulandığında, yüksek kalsiyum grubunun daha fazla zayıfladığı gösterilmiş, ağırlık kaybı daha çok yağ kitlesinden olmuştur
🙌🏻Yapılan diğer araştırmalarda ise, yüksek kalsiyum diyeti uygulanan hastalarda vücut yağ oranında belirgin bir azalma gözlendiğini, kişilerin süt ve diğer kalsiyum kaynaklarını tüketmesi ile ağırlık kaybı arasında doğrudan bir ilişki olduğunu, yakın kaloride beslenen ancak diyetinde kalsiyum oranı düşük (700 gramdan az) olanlarda, daha yüksek kalsiyumlu diyet uygulayanlara oranla daha az ağırlık kaybı gözlenmiştir.
👌🏻Bunun bir nedeni kalsiyumun vücudumuz tarafından salgılanan ve yağların depolanmasını önleyen bir hormon olan kalsitiriol eksikliğini gidermesidir.
Yeterli kalsiyum diyetinin yağ yakılmasını belirgin bir şekilde artırdığı, buna karşılık CHO ve proteinden yağ oluşumunu azalttığı görülmektedir.
😮Diğer ve en şaşırtıcı nedeni ise kalsiyumun bağırsaklardaki yağa tutunmasıdır. Kalsiyum ve yağ, sabun benzeri ve bağırsak duvarından emilmeyen bir madde oluşturur ve böylece bedenimizden atılır.
🥛zengin kalsiyum kaynakları başta SÜT VE ÜRÜNLERI
süt, yoğurt, ayran, peynir, hamsi, somon balığı, kuru baklagiller, badem, ceviz, brokoli ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerdir. 🙌🏻önerilen kalsiyum alımı kişiye göre değişir ama günde 1000 mg akılda tutmak için iyi rakamdır (küçük çocuklar için daha az emziren anneler için daha fazla) (Bir porsiyon yoğurt yaklaşık 400 mg Ca içerir)
☝🏻günde 1 gramı geçmenin genelde sakıncası yoktur ama günde 2500 mg'ı geçmek önerilmez
👎🏻böbrek taşı riski olanların 1200 mg'ı aşmamaları ve uzmanlarla birlikte çalışmaları önerilir
Comments