top of page
Yazarın fotoğrafıZeynep Özdemir

L-KARNİTİN



Konumuz: L-KARNITIN👐🏻

.

Musmutlu akşamlar efenim 🥰 Bir süredir derleme paylaşmadığımı fark ettim ve sizinle birlikte karnitin takviyesi konusunu masaya yatıralım dedim, umarım faydalı olur 🥳 adım adım başlayalım 👐🏻

.

🌸Ne işe yarar?

✍🏻Karnitin, hücre içindeki uzun zincirli yağ asitlerini enerji üretimi yapılan mitokondriye taşır. Ayrıca metabolizmada yağ yakımını arttırıcı, kasları güçlendirici, sperm hareketliliğini arttırıcı özellikleri ve bağışıklık sistemi, yüksek tansiyon, diyabet gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olarak kullanılmasına dair bir çok çalışma vardır.

🌸Nerden sağlanır?

✍🏻 vücutta en fazla karaciğer, böbrek ve beyinde sentezlenir. Gıdalar ile alınan L-karnitin’in ise en zengin kaynakları kırmızı et ve süt ürünleridir. (1)

🌸Vücudumuzdaki miktarı yeterli mi?

✍🏻Karnitin kas hücresinde daima yeterli miktarda bulunur, yani karnitin azlığı gibi bir durum söz konusu değildir. Ayrıca vücut fazla karnitini de depolar. Sağlıklı bir vücutta (ki buna profesyonel sporcular da dahil) karnitin eksiği olmaz. (2) ✍🏻Ağızdan karnitin alınınca, sadece kandaki karnitin oranı yükselir, kaslara ulaşmaz ve idrar ile vücuttan atılır. Yani dışarıdan supleman olarak alındığında plazma veya doku düzeyi yükseldi diye daha fazla yağ yakılmasını sağlamaz. Burada, yağ metabolizmasında görev almak ile yağ metabolizmasını aktive etmenin ayrımını anlamak oldukça önemli.

🌸Yapılan çalışmalarda bireyler iki grupta sınıflandırıldığında L-carnitin kullanan ve kullanmayan grupta kilo değişiminde, yağ kütlesi değişiminde anlamlı bir fark bulunmuyor.

🌸Yine de suplemantasyon olarak alırsak? ✍🏻Ağız yoluyla günlük 1.6 g dozda destek olarak alınan L-karnitin’in biyoyararlılığının %5-18 arasında olduğu saptanırken diyetle alınan L-karnitin’in biyoyararlılığının %75’e kadar yükseldiği belirtilmiştir (3,4,5)

🌼'Karnitinin, sadece ağır spor dallarında nispeten faydalı olduğuna dair sınırlı sayıda yayın olsa da Uluslararası Spor otoritelerinin ergojenik yardımcılar sınıflandırmasında karnitin yağ yakımı için etkisiz maddeler kategorisinde yer alıyor.'

Günümüzde ergojenik destek ürünlerinin performansa etkisine ilişkin çalışmalar birkaç ürünün dışında olumlu etkiyi kanıtlamakta yetersiz ve eksik kalmıştır. Spor performansını olumlu etkilediği yönündeki çalışmaların çoğu ise, bu görüşü besin desteğinin olası fizyolojik etki mekanizmalarına dayandırmaktadır. Buna rağmen, yapılan anketlerde kullanım oranlarında hızlı artış ve kullanma yaşında giderek düşüş olduğu dikkat çekmektedir. Bu durumda sporcular besin desteği kullanırken, ürünün saflaştırılması, dayanıklılığı, etiketlenmesi ve içeriğini inceleyen ulusal ve uluslararası kontrol mekanizmalarından onay almış olmasına dikkat etmelidir. Ayrıca sporcu beslenmesi konusunda uzman kişilere danışılmadan kullanılmaması gerektiği sporculara anlatılmalıdır.

Spor Hekimliği Dergisi Sayı: 2014, Cilt 49, Sayı 4 Sayfa: 155-167

Kaynakça: Faure C, Morio B, Chafey P, et al: Citrulline enhances myofibrillar constituents expression of skeletal muscle and induces a switch in muscle energy metabolism in malnourished aged rats. Proteomics 13: 2191-201, 2013. TÜBAV Bilim 4(2) 2011 97-102

(1) Vaz, F.M., Wanders, R.A.J, “Carnitine biosynthesis in mammals”, Journal of Biochemistry, 361: 417-429, (2002).

(2) https://www.sporhekimligidergisi.org/tam-metin/32/tur (3) Evans, A.M., Fornasini, G., “Pharmacokinetics of L-carnitine”, Clinical Pharmacokinetics, 42(11):941-67, (2003).

(4) Rebouche, C.J., “Ascorbic acid and carnitine biosynthesis”, Journal of Clinical Nutrition, 54:1147-1152, (1991)

(5) Boback, S.M., Cox, C.L., Ott, B.D., Carmody, R., Wrangham, R.W., Secor, S.M., “Cooking and grinding reduces the cost of meat digestion”, Comparative Biochemistry and Physiology, Part A, 148: 651–656, (2007).

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page